CEMACON a câștigat un grant în valoare de 473 000 euro, reprezentând 44.93% din cheltuielile eligibile ale proiectului său de energie regenerabilă „Cemacon Green Energy Farm”, în valoare de 1 052 856 Euro, a cărui implementare va începe în toamna acestui an.
Parcul fotovoltaic va avea o putere instalată de peste 1MWh, cu un sistem format din 2198 panouri fotovoltaice (455 Wp) și 18 invertoare de 50 kW, iar reducerea emisiilor de CO2 este estimată la -299 tone CO2/an. Economiile financiare ale companiei în urma trecerii pe energia regenerabilă asigurată de acest parc vor fi de aproximativ 165.000 Euro/an.
Finanțatorul, International Development Norway – o organizație norvegiană cu peste 20 ani de experiență în proiecte internaționale pentru dezvoltarea de bune practici în domeniul eco‐business, este deja un partener de tradiție al CEMACON, sprijinind compania și în implementarea proiectului ”Investment in a new, eco-friendly ceramic coatings production line at CEMACON”, care presupune construcția unei noi fabrici de produse ceramice, dezvoltând astfel premisele unei noi linii de business, pentru toți cei care își doresc mai mult stil sau personalitate de la locuințele lor.
”Ne-am încadrat pe o traiectorie solidă spre un veritabil eco-business în sectorul producției de materiale de construcții. Tocmai am aniversat un an de la implementarea centralei de cogenerare pe platfoma industrială CEMACON din Recea – un proiect de anvergură în urma căruia beneficiem de optimizarea consumurilor și a costurilor energetice (centrala asigură până la 64% din energia electrică consumată), cu un semnificativ impact pozitiv asupra mediului: amprenta de carbon s-a redus cu 2.700 tone CO2/an, echivalentul emisiilor anuale a 900 de case. Suntem cel mai flexibil și eficient energetic producător de blocuri ceramice din regiune, iar într-un an vom atinge un grad foarte ridicat de independență energetică, reducând în același timp emisiile de CO2”, a declarat Daniel Șologon, CEO CEMACON.
De asemenea, CEMACON a depus un nou proiect de investiții pentru un parc fotovoltaic în cadrul Planului Național de Redresare și Rezilență și are în plan și alte obiective strategice de tranziție către energie verde și performanță energetică sustenabilă.
M. S.